winter
23 februari 2023

Nu het weer wat kouder is krijg ik vaak de vraag: me huid is zo droog wat moet ik er aan doen? Bescherm je huid in de winter met deze tips.

Maar waarom ontstaat een droge huid zo in de winter.

Het bovenste huidlaagje bestaat uit de dode huidcellen en huidvet.

Een droge huid ontstaat als het  bovenste laagje niet meer in staat is vocht in de huid vast te houden; je huid wordt gevoeliger voor invloeden van buitenaf en er ontstaan droogte rimpeltjes.

In de winter is de luchtvochtigheid lager.  Zelfs even kort in andere omgeving met lage luchtvochtigheid veranderd je conditie van je huid. Dit heeft te maken dat je vocht gehalte in je huid ook minder word. Het word als het ware uit je huid getrokken en het is een stuk moeilijker deze goed gehydrateerd te houden

De huid is droger en de functie van de huid is verstoord, irritaties, schilfers en soms zelf puistjes kunnen hier het gevolg van zijn!

Wat kan jij het beste doen voor je huid, met deze 5 tips help je huid de winter door.

 1. De juiste gezichtsverzorging

Vermijd ongewenste ingrediënten die ongemerkt je huid extra droog maken. Dit geldt dus voor gezichtsverzorging, lippenbalsem, bodylotions en wasgels.  Denk hierbij aan alcohol’, ‘alcohol denat’ of ‘ethanol of sodium laureth sulphate’ en ‘sodium lauryl sulphate’  en zo kan ik nog wel even door gaan.

wil jij weten of jou product een van deze ingrediënt of andere slechte ingrediënten bevat kijk dan eens naar de clean beauty app,  deze kijkt voor jou wat er inzit en laat je weten welke slecht zijn en waarom.

Wil je weten wat voor jou een goede verzorging zou zijn vul dan dit formulier in en krijg een gratis advies.

 • Chinees kruiden peeling

Verwijder dode huidcellen met de chinees kruidenpeeling.  En intensive peeling kan er voor zorgen dat de huid weer kan herstellen als je huid droog is heeft de huid moeite om dode huidcellen los te laten waardoor de huid verstikt raakt en niks meer kan opnemen.  En als je huid als het ware een re-start geeft kan hij erna alle ingrediënten weer beter opnemen.

Heb je last van droge benen of armen adviseren bij om te body brushing of de scrubben.

Dit zorgt er dan ook voor dat je huid doorbloeding omhoog gaat en dan

 • Meer luchtvochtigheid in huis

De verwarming binnen haalt nog meer vocht uit de lucht. Probeer de lucht in huis wat minder droog te maken door bijvoorbeeld de was niet in de droger te doen. Een bakje aan de verwarming hangen is een andere mogelijkheid en meer planten in huis halen en deze regelmatig sproeien is ook een goede optie.

 • Niet te warm douchen

Wist je dat al dat water je huid enorm uitdroogt? Zelfs zonder zeep moet je huid lang herstellen! Douchen en badderen is dus een redelijke aanslag op je natuurlijke huidbarrière. Het is wel belangrijk om je huid regelmatig te reinigen. Zo voorkom je een doffe huid met verstoppingen en heb je minder kans op een overbevolking van je huid met p.acnes ( de bacterie die zorgt voor ontstekingen als je last hebt van acne). Douche dus kort en niet te heet en gebruik alleen milde producten zoals douchegels om mee te wassen.

 • Zonbescherming

Vaak wordt gedacht dat zonbescherming in de winter niet nodig is, omdat de zon niet schijnt. Het is goed om te realiseren dat UVA het gehele jaar door aanwezig is. De UVA wordt minder goed gefilterd door de wolken en gaat dwars door bijvoorbeeld de ramen van een auto en ook kleding houdt niet al deze straling tegen. Bescherm daarom je huid ook in de wintermaanden met een zonnebrandcrème. Bedenk verder dat bij schaatsen en sneeuw weerkaatsing van de Uv-straling optreedt. Deze weerkaatsing bij sneeuw is ongeveer 80%.

 • Hoe kan je beste je huid vanuit binnen uit beschermen

Het is belangrijk dat je goed voor je huid zorgt zowel in de winter maanden maar eigenlijk altijd.  Daarom is het ook belangrijk dat je het vanuit binnen en buitenaf goed verzorgt.  Met deze tips heb je in ieder geval de binnen en buiten van je huid een stuk op weg.

 • Drink voldoende water! 1.5- 2 liter per dag. Liefst lauw of warm. En liefst via ‘bulk drinken’,  2- 3 glazen achter elkaar, 2 -3 keer per dag. Waarom? Omdat nadat je iets drinkt, je immuunsysteem even op alert gaat een kleine reactie geeft. Zodat de kans klein is dat je ziek word. Doe je kleine beetjes dan gebeurt dit elke keer en dat is vermoeiend voor je immuunsysteem.
 • Eet voldoende gezonde ( inclusief omega 3 rijke) vetten. Deze helpen de beschermlaag van je huid te verbeteren. (Voeg bijvoorbeeld eens een scheut extra vierge olijfolie toe aan je groenten of eet vaker een avocado en amandelen want deze zitten ook super vol met goede vetten/
 • Gebruik eventueel een visolie of algenolie supplement.
 • Zorg dat je voldoende vitamine B binnenkrijgt. Deze helpt je huid vocht vast te houden.
 • Eet voldoende proteinen, deze helpen je huid vocht vast te houden.
 • Verminder koffie, alcohol, theine rijke thee deze drogen je huid uit
 • Stress heeft iedereen wel, probeer er goed mee om te gaan stress helpt goede darmbacteriën om zeep waardoor je een drogere huid kunt krijgen.
 • Adem jij diep in en uit via je buik? Indien niet, probeer het eens – het helpt ook tegen een droge huid! Dit bevordert goede doorbloeding en daardoor zuurstof, vocht en mineralen toevoer naar je cellen.

Wil je graag persoonlijk advies over je huid, boek dan een gratis Online huidadvies.

lees ook onze andere blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.