pH-waarde
18 juli 2020

Je huid Zuur? Klinkt toch best raar?  Maar dat heeft allemaal te maken met de juiste PH-Waarde. Je hebt vast wel eens van PH-waardes gehoord, Maar wat was het ook al weer? Als je denkt aan scheikunde zit je in de goede richting, want de pH-waarde is de zuurgraad ergens van. Maar dat is zeker niet alleen in de scheikunde les belangrijk, ook voor je huid is een goede pH-waarde essentieel. In deze blog gaan we verder er op in om er achter te komen hoe het zit met jouw pH-waardes en hoe je die, als nodig, weer in balans kunt krijgen.

Wat is pH-waarde
De pH-waarde van je huid zegt hoe zuur of alkalisch je huid is.  de zuurgraad word uitgedrukt in pH-waarde, een getal tussen de 0-14. Misschien ben je het ooit wel eens tegen gekomen op een cosmetica product.  Hoe zuurder een oplossing hoe lager het getal.  Bijvoorbeeld citroen heeft een pH-waarde van 2. Maar water ligt precies in het midden, rond 7, dan spreken we van pH-neutraal. Maar bijvoorbeeld oven reiniger is een pH-waarde 13.

PH-waarde van mijn huid.

Waarom is het belangrijk dat mijn huid een goede pH-waarde heeft?.  De huid reguleert zelf de pH-waarde door vetzuren uit onze talgklieren dit legt een zuur laagje over onze huid heen. dit samen met melkzuren en aminozuren die in ons zweet zitten en dode huidcellen geeft dit een beschermlaagje aan je huid. Alles bij elkaar kom je zo op een pH-waarde van 5,5 die ideaal is voor je huid. Als je pH-waarde uit balans is, kan je huid zijn beschermende functie minder goed uitvoeren. Bij een onrustige huid wordt vaak een hogere PH-waarde gemeten.

Belang van goede pH-waarde

  • Onze goede bacteriën houden van zuur Onze zuurmantel, zo noemen we ons beschermlaagje op onze huid, biedt de juiste klimaat voor de goede bacteriën.  Deze houden nu eenmaal van een wat zuurdere omgeving.  Deze bacteriën zorgen er voor dat onze huid gezond blijft en dat verkeerde bacteriën of andere indringers niet onze huid binnen kunnen dringen.
  • Slechte bacteriën blijven op afstand, en daarmee vervelende klachten Wat gebeurt er nu als de zuurgraad uit balans is? Het is aangetoond dat op een huid met een verstoorde zuurgraad (richting 7 en hoger) slechte bacteriën de overhand kunnen krijgen. Dan moet je denken aan de bacterie die een rol speelt bij acne.  Ook zien we vaker bij hoge PH-waarde eczeem achtige klachten.
  • Zachter en sterker Een gezonde ‘zure’ huid zal minder last hebben van vochtverlies, is zachter en soepeler, en werkt beter. Een huid met een te hoge pH zal vaak droger en doffer zien.
  • Minder kans op rimpeltjes, beter beschermd tegen schade. Bij een te hoge zuurgraad is de huid niet alleen minder beschermd tegen schadelijke indringers van buitenaf, maar daarmee ook tegen verouderingsprocessen. Wist je dat een lichtzure huid minder rimpeltjes laat zien?

Hoe weet je wat je pH is?

Een te alkalisch huid is droog en gevoelig. Grote kans dat je huid snel geïrriteerd is en prikt nadat je producten aan hebt gebracht. Je krijgt misschien wel eczeem of ontstekingen omdat je huid niet meer goed beschermd wordt. Vooral in de ochtend zie je bij dit huidtype rimpels en fijne lijntjes.

Een te zure huid heeft daarentegen juist snel last van acne. Zelfs na het reinigen voelt een zure huid nog vettig aan. Ontstekingen, irritaties en zelfs een huid die pijnlijk is om aan te raken zijn allemaal kenmerken van een te zure huid

Hoe houd ik mijn PH in balans.

De pH-balans van onze huid kan gemakkelijk worden verstoord. Bijvoorbeeld door het gebruik van cosmetica. Vooral ouderwetse zepen kunnen het zure laagje aantasten, Maar ook doodgewoon water. Wist je dat lang douchen de zuurgraad van je huid meteen voor enkele uren kan laten stijgen? Verder kan blootstelling aan de zon de zuurgraad beïnvloeden.

Voor het behoud van de zuurbalans kun je het beste een milde reiniger gebruiken. Al onze reinigers zijn mild voor onze huid, dit komt omdat er geen verkeerde toevoegingen zijn gedaan van chemicaliën en alleen maar natuurlijke producten worden gebruikt. Na het reinigen van de huid is het extra belangrijk om een toner te gebruiken, deze zorgt er voor dat de pH-waarde gelijk herstelt na het reinigen van de huid, anders heeft je huid uren nodig om de pH-waarde te herstellen waardoor je huid langere tijd geen goede beschermlaag heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.