Huidvriendelijke Huidverzorging

Wassen, wassen en nog eens wassen die handen,  we wassen ons helemaal gek om verspreiding van het corona virus tegen te gaan. Heel goed!  Maar heb jij nu ook zo last van een droge huid van al dat handen wassen ?  Ik ga in deze blog dieper in op hand-gel en ”normale zeep” welke werking dit heeft op onze huid.  En wat een goede oplossing zou zijn.

Hoe werkt eigenlijk een desinfecterende hand-gel? In een desinfecterende handgel of handalcohol zit vaak een hoge concentratie pure alcohol, een ethanol of een isopropylalcohol. Deze alcohol zorgt er voor dat  het alle bacteriën dood maar ook de goede bacteriën die een natuurlijke barrière vormen op je hand. Hierdoor kan je juist sneller ziek worden. Ook droogt de alcohol je huid juist sneller uit, waardoor je handen gevoellig worden en schraal aanvoelen. Dit allemaal is best heftig voor je handen. In ziekenhuizen en operatieruimten wordt veel met deze producten gewerkt, soms wel twintig keer per uur. Het is niet zo vreemd dat er veel verpleegkundigen zijn met eczeemklachten of andere huidklachten hebben, met andere woorden, droge huid van al dat wassen?

Wat doen ‘normale‘ handzepen? ”normale” (toxic) handzepen bevatten bepaalde ingrediënten die slecht voor onze huid zijn,vooral als wij onze handen steeds vaker wassen.  Wat is er dan zo slecht aan deze  ingrediënten  in onze zeep dan? Ik ben het gaan uitzoeken.  In veel zepen zitten sulfaten, parabenen en agressieve en schadelijke chemicaliën  of bijproducten van petroleum.

Waarom zijn deze stoffen zo slecht voor ons dan?

 • SLS (sodium lauryl sulfaat) en SLES (sodium laureth sulfaat). Zorgt voor het schuimen van onze zepen. Waardoor wij denken dat onze handen goed schoon worden want wij de meeste hebben mee gekregen schuim maakt schoon. Maar eigenlijk zorgt het er alleen maar voor dat onze huid sterkt uitdroogt, waardoor huid sneller verouderd.
 • Parabenen Parabenen zorgen er voor dat een product lang houdbaar blijft. Maar parabenen hebben een hele slechte invloed op ons lichaam zo worden ze opgeslagen in ons lichaam en kan het hormoonsysteem verstoren, kanker veroorzaken en onze reproductie beperken
 • Petroleum Word gewonnen uit aardolie, en aardolie is een goed koop product dat in veel cosmetica voor komt, maar zorgt er voor dat een waterdicht plastic laagje over je huid word gelegd.
 • Peg Verstoort de natuurlijke vochtbalans in de huid waar door huid erg kwetsbaar wordt voor bacteriën en andere invloeden van buiten af
 • Sodium Benzoate Is een conserveringsmiddel gemaakt van sodiumzout. Dat zorgt er voor dat de huid erg kan irriteren

Waarom raad ik jullie aan om over te stappen op natuurlijke zepen.

Wat maakt natuurlijke zeep dan wel zo mild en niet schadelijk is voor onze huid. Omdat in deze zepen rekening gehouden word met de natuurlijke balans van de huid. En worden er bijvoorbeeld alleen maar gewerkt met natuurlijke producten zoals

 • Rijstolie Rijstolie verrijkt en verzacht de huid met vitamine E en essentiële vetzuren
 • Kokosolie Werkt tegen onzuiverheden en eczeem.
 • Sheabutter Verzacht en herstelt de vochtbalans
 • Tea tree Tea tree heeft een bacterie- en schimmeldodende werking.
 • Zonnebloem olie Zonnebloemolie voorkomt uitdrogen en helpt de natuurlijke vochtbalans van de huid op peil te houden.
 • Honing Honing is rijk aan mineralen, vitamines en aminozuren  deze zorgen voor dat de huid  gevoed en gehydrateerd
 • Abrikooszaadolie Abrikooszaadolie deze antioxidant kalmeert de huid en elimineert roodheid, dankzij zijn anti-inflammatory effect.

We begrijpen dat je in deze tijd meer doet dan alleen je handen wassen maar ook vaker een desinfectie middel gebruik. Hierdoor drogen je handen ook uit. Om je handen aan het einde van de dag toch goed te beschermen en te herstellen heb je een goede hand crème nodig.

Er zijn verschillende handcrèmes op de markt die hier uitermate geschikt voor zijn.

Ik zou de handcrème adviseren van Absolution, deze is voedend en trekt snel in. En ruikt daarbij ook nog eens ontzettend lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.