Na zonneschijn, komt regen. Zeker in deze typische Nederlandse zomer. Droeg je gisteren nog een lange broek? Morgen is het misschien wel weer tijd voor bikini of zwembroek. Of andersom. Maar terwijl je je kleding aanpast, blijft je dagcrème hetzelfde. Je huid voelt de weersveranderingen net als jij, daarom moet je je verzorging ook soms aanpassen. Welke impact heeft weersverandering op de huid?
Gedurende de zomer krijgt de huid heel wat te verduren. Zon, zee- en chloorwater, airco en transpiratie zijn allemaal factoren die de huid uitdrogen. Na de zomervakantie zijn we mentaal en fysiek weer opgeladen, maar is onze huid aan vakantie toe… Dat de zomer nu langzaam ten einde loopt is voor uw huid dus goed nieuws!
De herfst is een overgangsperiode voor de huid van zomer naar winter. Uw huidverzorging moet de schade van de zomer herstellen en uw huid voorbereiden op de winter.
Wanneer de herfst begint, is het daarom goed om uw huidverzorgingsroutine onder de loep te nemen. Meer kachel en minder zon hebben namelijk directe gevolgen voor de huid.
We zitten snel weer meer binnen en hebben de kachel weer meer aan en dat samen met de koude lucht, de wind, sterke temperatuurswisselingen tussen binnen en buiten. Hebben dit direct gevolgen voor de huid.
Je huid werkt namelijk als een spons, waardoor vocht uit onze huid word onttrokken, waardoor een groot deel van de natuurlijke huidvetten wordt verwijderd. Je huid is opgebouwd uit drie lagen : de opperhuid, de lederhuid en de bindweefsellaag. De huidbarrière bevindt zich in de opperhuid. Deze bestaat uit een combinatie van huidcellen en huidvetten die u beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals kou, wind, uitdroging, bacteriën en schimmels.
Cruciaal dus voor het behoud van een gezonde huid !
impact weersverandering op de huid? Is uw huidbarrière beschadigd, dan kan water gemakkelijker verdampen waardoor de huid droger wordt. Bacteriën, schimmels en virussen kunnen sneller binnendringen waardoor irritaties en overgevoeligheidsreacties op ingrediënten uit verzorgingsproducten kunnen optreden. De hoofdoorzaken van een beschadigde huidbarrière zijn
- De zon
Bescherm je huid 365 dagen per jaar tegen de UV stralingen. Door elke dag een SPF te gebruiken. (Wist je ook dat een spf je huid beschermt tegen vrije radicalen en niet alleen tegen UV stallingen)
- Te lang en te heet douche
Heet water zorgt ervoor dat de huid zich ontdoet van natuurlijke huidvetten waardoor de huidbarrière dus kwetsbaarder wordt. De ideale douchetemperatuur is 37 graden. Voorkom rood word, dan weet je zeker dat je te warm doucht… En ga altijd uit bad voordat je huid begint te rimpelen.
- Minerale oliën *
Minerale oliën worden veel gebruikt bij reguliere cosmetica merken. Ze zijn goedkoop en worden door de grote merken met veel marketing buget gepromoot. Maar minerale olie is eigenlijk niks anders dan vloeibaar plastic. Waar door je huid eigenlijk helemaal verstikt raakt. Waardoor je huid helemaal uit balans raakt.
- SLS (sodium lauryl sulfaat) en SLES (sodium laureth sulfaat).
Zorgt voor het schuimen van onze zepen. Waardoor wij denken dat onze handen goed schoon worden want wij de meeste hebben mee gekregen schuim maakt schoon. Maar eigenlijk zorgt het er alleen maar voor dat onze huid sterkt uitdroogt.
Vergeet je handen niet!
Omdat je handen het dagelijks zwaar te verduren krijgen (blootstelling aan zon, wind, kou, afwaswater, zeep) is het belangrijk dat ze goed beschermd worden. De huid van je handen veroudert bovendien snel en vertoont gemakkelijk vlekken omdat de huid weinig vet bevat. Gebruik daarom regelmatig een voedende handcrème. Voor een intensieve behandeling kun je bij de schoonheidsspecialiste terecht. Inmiddels bestaan er verschillende behandelingen die speciaal voor de huid van de handen zijn ontwikkeld.
Wil je weten wat voor jou huid de juiste dag verzorging is, vul dan de online huidadvies in en krijg advies op maat.